Doskonały komponent mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków, jakim jest białko ziemniaka może z powodzeniem zastąpić śrutę sojową. Białko to ma szereg zalet i wyróżnia się dużą smakowitością. Dodawanie białka do pasz powoduje lepsze pobieranie dawek, a tym samym wpływa na efektywność hodowli i skraca czas chowu. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, czym jeszcze charakteryzuje się ten wyjątkowy komponent!

Białko ziemniaczane – skład i wartości odżywcze

Gotowy komponent ma postać szarego, sypkiego proszku bez obcych i drażniących zapachów. Jego przechowywanie jest łatwe i proste. Jest to również pasza dostępna przez cały rok – bez problemu można nabyć odpowiednie ilości białka dla zwierząt hodowlanych.
Surowiec, o którym mowa zawiera 90% suchej masy, z czego aż 80% to białko wysokowartościowe. Skład tego białka w komponencie białkowym jest znacznie lepszy niż w przypadku białka sojowego i rzepakowego. Poziom strawności białka ziemniaczanego wynosi około 70%, co korzystnie wpływa na profilaktykę chorób układu pokarmowego. W składzie białka z ziemniaków oprócz tego znajduje się:

  • lizyna
  • metionina
  • treonina
  • tryptofan
  • seryna
  • kwas glutaminowy
  • cystyna
  • alanina
  • leucyna

Co istotne, białko ziemniaczane jest niemodyfikowane genetycznie, dlatego też nadaje się dla hodowli, które działają pod szyldem NON GMO.

Korzyści ze stosowania białka ziemniaczanego

Wiadomo nie od dziś, że gorące, parujące ziemniaki są tym czynnikiem, który sprawia, że mięso jest nadzwyczaj smaczne i wyróżnia się wyjątkową delikatnością. Obecnie praktycznie wcale nie stosuje się skarmiania parującymi ziemniakami, gdyż metoda ta jest nie tylko pracochłonna, ale i bardzo kosztowna. Co prawda, cena za jedną tonę białka ziemniaczanego też nie jest najniższa, ale zdecydowanie warto, przynajmniej na początku postawić na ten komponent, także przy skarmianiu drobiu rzeźnego.
Zalety stosowania białka ziemniaczanego to między innymi:

  • lepsze zdrowie zwierząt hodowlanych
  • zapobieganie chorobom układu pokarmowego (biegunki, niestrawność, nietolerancje)
  • lepsze pobieranie dawek, a co za tym idzie szybszy przyrost masy zwierząt
  • skrócenie czasu hodowli
  • możliwość łączenia białka ziemniaczanego z innymi paszami, co sprzyja temu, że mniej smakowite pasze są również zjadane
  • smaczne i wyróżniające się jakością produkty hodowli (mięso o wyjątkowych walorach smakowych)

Podsumowanie

Białko ziemniaka jest rodzimym komponentem, charakteryzującym się wysokim poziomem strawności i bogatym, korzystnym składem aminokwasowym. Jest to surowiec łatwo dostępny, choć nie należy on do najtańszych. Białko to produkt wolny od GMO i wyróżniający się smakowitością. Przynosi wiele korzyści dla hodowców, którzy decydują się na taki sposób urozmaicania diety prosiąt i warchlaków, a także drobiu rzeźnego. Komponent ten szczególnie jest polecany na początkowym etapie chowu i hodowli – młode zwierzęta są znacznie bardziej narażone na problemy gastryczne niż odporniejsze, starsze sztuki.